SBCAG would like to request clarifications on two issues on the latest RTP Modeling Guidelines document:  

1.  (Comment 57, Comment Resolution Table 10/29/09).  Please clarify the language for the term “joint mode-destination choice model”   (Section 3.1 Page 9, category D Recommendation item 9) 

2.  (Comment 58, Comment Resolution Table 10/19/09).  Since sketch planning tools have different meanings or interpretations for different MPOs, SBCAG recommends that some kind of general discussion or explanation (can be in terms of footnote or appendix) be made available in the Draft Modeling Guidelines to describe what exactly “Sketch Modeling Tools” are and what they actually cover, and whether it be part of the “Best Management Practices”.  We believe such information would certainly be helpful to mid- and small-size MPOs in meeting the RTP guidelines.  

Thank you.

William Yim  

Senior Transportation Planner/SBCAG
